Select Page

FJERNET OLJEFYREN - LIKE VARMT - SPARER ENORMT

Det var ikke gøy å bestille den olja på vinteren, derfor ville vi se på alternative energikilder.

Fjernet oljefyr – fikk godt oppvarmet gårdshus og enorm besparelse!

Referanse-Sandem-gardSimen Sandem eier en gård fra 1860 på Fosser like ved Bjørkelangen i Aurskog-Høland. Gården går over 1 ½ plan og består hovedsakelig av tømmer. Simen deler boligen med sin kone Kine, og hunden Pablo. Gårdshuset på over 270 kvm har et stort oppvarmingsbehov. Tidligere ble dette behovet dekket av en oljefyr, i tillegg til stort forbruk av ved.

«Det var ikke gøy å bestille den olja på vinteren. Vi brukte 600 liter på en måned til nesten tolv kroner literen. Totalt sett har vi brukt ca 3600 liter olje i året.»

Varme til høy pris.

Oppvarming av huset gikk via oljefyren og til radiatorer rundt om i huset. Dette kostet simen omtrentlig 42.500 kr i året å drifte. Selv med så mye oppvarming via oljefyr ble ikke huset ordentlig varmt, og holdt i snitt 17 grader inne på det varmeste. For å varme opp boligen ytterligere benyttet paret seg ofte seg av en stor peis i stuen.

«Vi brukte 5-6 kubikk med ved i tillegg til oljen.» sier Simen

Dette tilsvarer ca 5000 kr ekstra i året på vedforbruk. Sammenlagt brukte Simen og Kine ca 47.000 kr på å varme opp boligen med oljefyr.

Overgangen til Ecodan Varmesentral

Utedel-500x740pxlSimen kom i kontakt med montør Svein Gløtta fra Varme og Kjøl som foreslo at han burde investere i en Ecodan Varmesentral fra Mitsubishi Electric Varmepumper. «Vi fikk valget mellom en ny oljefyr til ca 60 tusen, men så møtte jeg heldigvis Svein på Rimi. Vi snakket litt om mulighetene, og jeg stolte på hans anbefaling angående Ecodan.»

Kort tid etter startet prosessen med å installere en Ecodan Varmesentral med Zubadan Inverter utedel. På bakgrunn av husets alder og behovet for utbytting av store deler av det eksisterende varmeanlegget med viftekonvektorer og endring av røropplegg tok arbeidet litt ekstra tid, men Simen mente det var verdt det.

«Det var morsomt å være med på prosessen selv, og se hvordan det fungerte. Man må regne med noen timer når man har et hus som vårt.»

Enkel styring og behagelig varme

Anlegget ble startet opp 25. februar 2015, og gårdshuset har nå 6 viftekonvektorer som gir Simen og Kine mulighet til å styre temperaturen i hvert enkelt rom individuelt. At viftekonvektorene også sklir enkelt inn i boligens innredning ser de på som et pluss. I tillegg til dette har de også koblet systemet på tre av de tidligere radiatorene, men planlegger også å bytte ut disse med nye viftekonvektorer. Med denne løsningen får de enkelt varmet opp hele 1. etasje.

«Jeg merker det godt i mellomgangen, der har det vært ganske kaldt tidligere. Nå varmer det også opp til etasjen over.» Med Ecodan Varmesentral har de økt temperaturen og komforten i boligen, og kan nyte store mengder varmtvann uten bekymring for tom tank.

Gode løsninger i hverdagen

For å få mest ut av Ecodan Varmesentralen valgte paret å installere viftekonvektorer som er en “radiator” med vifte som blåser og fordeler varmen rundt i rommet. I en viftekonvektor er det også et filter, som gir flere fordeler.

«De samler opp en god del støv fra luften, noe som er veldig greit siden vi har hund.»

En av forskjellene fra oljefyr til Ecodan er integreringen av løsningen i boligen. Nå er rørene til varmesentralen og viftekonvektorene tilpasset boligens interiør, noe som var viktig for Simen og Kine.

«Forskjellen fra oljefyr til Ecodan er som natt og dag, det var ikke pent. Nå glir rørene inn hos oss, og det er ikke lenger et tydelig blikkfang. Kona jamrer heller ikke over hvor kaldt det er og det er betydelig mindre bruk av pledd. Så langt er jeg veldig fornøyd.»

Enorm besparelse